Het NRC heeft een Rotterdambijlage en ik ben daar correspondent van.
Mijn eerste stuk gaat over het Riagg. Zij zijn failliet. Het Riagg is een van die dingen waarvan ik dacht dat het niet failliet kon gaan, maar die gedachte stamt nog uit de tijd van het oude zorgstelsel. Tegenwoordig kan een zorgverzekeraar dus geld terugeisen, terwijl ze weten dat het zorgcentrum dan de nek wordt omgedraaid. Het legt pijnlijk de tweestrijd tussen ethiek en efficiëntie bloot.
Hieronder staat een klein stukje van het artikel, de rest kan je kopen via Blendle. Ik heb het zelf ook maar gekocht. Ik was best wel trots. Ook een klein stukje van de mini-interviews staat hieronder. Ik ben blij dat die mensen zo moedig zijn om mee te werken. Want dit verhaal moet verteld worden.
‘Zorgverzekeraar wilde een faillissement’
Riagg, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg, ging vorige week failliet. Marianne Nobel, voorzitter van de ondernemingsraad, stelt dat zorgverzekeraars mogelijk hebben aangestuurd op de val van het Riagg. Zo kan het kleine ambulante zorgcentrum tegen hún voorwaarden worden overgenomen door een grote speler in de regio. Volgens zorgverzekeraar DSW klopt dat niet.
Het Riagg kampte dit jaar met betalingsproblemen. Een reorganisatie was onafwendbaar, maar werd door de vakbond van de hand gewezen.
Marian van Verschuer. Tien jaar psychiater.
Een organisatie met zulke korte lijnen, waar ze tegenwoordig allemaal om schreeuwen, dat hebben wij al. Het is ongelooflijk dat dát kapitaal aan kennis en structuur in een keer wordt weggegooid. De vertrouwensband met patiënten heeft vaak veel tijd gekost. Daar kan je toch niet zomaar een streep door zetten?
Edith, student. Patiënt bij het Riagg
Mijn huisarts verwees mij door naar het Riagg, waar ik groepstherapie volgde. Het zijn gewoon jongelui die je in de kroeg zou kunnen ontmoeten. Vorige week kreeg ik opeens te horen dat dit zou stoppen. De kans dat wij met onze groep door kunnen gaan is heel klein. Je had die groep moeten zien, die verbijstering.